06/04/2016 - 14:15

Toertocht opening Jan Raas-route

Op zondag 3 juli wordt de Jan Raas-route geopend middels een toertocht.

Er kunnen op deze dag drie verschillende routes gefietst worden: 100 km, 55 km en 25 km (familietocht).

Start tussen 9.00 en 12.00 uur vanaf De Korenbeurs te ‘s-Heerenhoek.

Deelname EPZ

De organisatie is in handen van de Stichting Omloop van Borsele en de gemeente Borsele. Inschrijfgelden komen geheel ten goede aan het Jeugdsportfonds.

EPZ als hoofdsponsor van de “Omloop van Borsele” hoopt dat veel deelnemers in het bekende EPZ-wielertenue aan deze toertocht mee gaan doen en een gezellige dag beleven.

 

Jan Raas
Jan Raas was de Nederlandse klassiekerkoning met maar liefst 14 overwinningen. Hij kreeg de bijnaam Amstel Gold Raas omdat hij vijf keer de Amstel Gold Race wist te winnen (een record). Ook won hij Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo en zelfs twee keer de Ronde van Vlaanderen. In 1979 werd hij wereldkampioen.
Ook in etappekoersen blonk Raas uit. In 1978 droeg hij het geel in de Tour en zelfs een dag de bolletjestrui voor de beste klimmer. Maar een echte klimmer in het hooggebergte is Raas nooit geweest, al won hij wel de noordelijke klassiekers doordat hij goed was in het rijden van korte beklimmingen waar zijn tactisch inzicht goed tot zijn recht kwam. Wie weet dankt hij zijn scherpte wel aan zijn fietsjeugd op Zuid-Beveland. Al die kronkeldijkjes in dat mooie landschap dwingen je verder te kijken dan je neus lang is. Je kunt ze zelf verkennen bij deze route. Dat het Zeeuwse landschap veelal vlak is heeft Raas in ieder geval niet gedeerd. De Zeeuwse wind maakten dat Jan Raas ook op het vlakke prima aan zijn klimcapaciteiten kon werken.

Heinkenszand
De geboorteplaats van Jan Raas (1952) is begin veertiende eeuw ontstaan toen een zandplaat werd ingepolderd. Al snel werden er meer platen ingepolderd en zo werden het er vijf en uiteindelijk zelfs 18. Niet alle inpolderingen verliepen soepel en er brak wel eens een dijk door. In de omgeving van Heinkenszand zie je daardoor overal in het landschap welen die nu mooie natte natuurgebiedjes vormen.

De Zak van Zuid-Beveland
De Zak van Zuid-Beveland is een van de oudste polderlandschappen van Nederland. Hoewel je hier soms ook grote polders ziet, zijn er langs de kronkelende bloemendijken ook veel kleine percelen die gescheiden worden door meidoornhagen.

Buitendijks langs de Westerschelde
Als de wind uit het westen komt (en dat is vaak zo in Nederland) dan kan dit een pittig stuk zijn, maar het uitzicht is subliem. Je kijkt uit over de Westerschelde en het scheepvaartverkeer. De schepen die op weg zijn naar het Kanaal door Zuid-Beveland varen vlak onder de kust, net als de schepen die naar Vlissingen-Oost varen. Onderweg zie je veel kleine slikken en hier een daar een haast vergeten oud haventje.

’s-Heerenhoek
De huidige woonplaats van Jan Raas is een relatief jong dorp. Dit gebied is pas begin zeventiende eeuw ingepolderd. Daardoor zijn de polders hier groter van opzet dan in de oudere gedeeltes van Zuid-Beveland. ’s-Heerenhoek is een echt wielerdorp. Elk jaar wordt vanuit een fanatiek lokaal comité de Omloop van Borsele georganiseerd voor internationale juniorentoppers.

Boomgaarden
Door de vruchtbare poldergrond is de Zak van Zuid-Beveland uitermate geschikt voor de fruitteelt en in het voorjaar vormen de boomgaarden een grote bloesem zee. Een prachtige tijd om hier te fietsen. Na de bloesemtijd groeien de appels en peren hier aan de bomen. Her en der kom je stalletjes tegen waar je onderweg een appeltje voor de dorst kunt kopen.

 

 

Prijs voor PV-leden: €0,- (mits in EPZ-wielertenue)

Prijs voor introducees: €3,-

 

Aanmelden kan tot 24-06-2016 via de mail.

Betaling vooraf contant aan organisator Ben Dijkstra (bij uitzondering op de dag zelf).

!!!Uitdelen van de startbewijzen op 3 juli tussen 09.00 en 09.15u voor de Korenbeurs!!!