Maasrace wereldhavendagen Rotterdam

Dolfijn 4e in de 3e klasse mannen sloepenroeien tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam 2013

Zaterdag 7 september heeft de EPZ roeisloep de DOLFIJN meegedaan aan de spectaculaire Maasrace tijdens de Wereldhavendag in Rotterdam. Het zou een “MAKKIE” worden, omdat we voor het Brienenoord eiland al de keerboei konden nemen om de Nieuwe Waterweg over te steken voor de terugtocht langs de Noord oever en voor stroom.

Het plan was, zorgen dat we een goede startpositie zouden veroveren tijdens de massale spectaculaire start van 60 sloepen voor de Erasmusbrug, netjes roeien met een lange slag en de laatste kilometers van de Leuvenhaven naar de finish bij de st Jobhaven onze taktische eindsprint inzetten.

Zaterdagmorgen was Peter onze vaste chauffeur en navigator Fransien voor interproviciale ritten, op tijd bij de st Jobhaven in Rotterdam. Sloep gereed maken voor kranen, tassen, biertjes voor na de wedstrijd aan boord en de sloep in de Maas pleuren, zoals ze in Rotterdam zeggen. En dan doen waar EPZ-ers goed in zijn, starten met een bakkie koffie. Om 11:30 opslepen naar de “sloepen wachtkamer” voor de Erasmusbrug voor de start. Het slepen is altijd genieten, lekker dicht langs alle bijzondere vaartuigen van Hollands Glorie en zelfs de onderzeeboot, onze naamgenoot Zr. Ms. DOLFIJN van de Walrus klasse, was te bewonderen.

Om een goede start positie te vinden en vast te houden was onze interim stuurman Ben lekker brutaal aan het scharrelen tussen alle andere sloepen, totdat we vooraan lagen.
Om 12:30 uur is de chaos compleet en speren 60 sloepen weg, riemen in elkaar, botsingen her en der en ieder moet naar de zuid oever richting Brienenoord. We lopen nog wat sloepen in en kruipen zo dicht mogelijk onder de kant om zoveel mogelijk de stroom te ontwijken. We roeien eerst tegen de stroom in, het is warm en de drink pauzes nodig, maar we liggen goed en gaan diverse sloepen voorbij.

Bij de keerboei gaat het voor een aantal sloepen niet goed omdat ze met de riemen ivm. het afgaande water tegen de zware stalen boei kletsen. Diverse gebroken riemen komen langs drijven, maar stuurman Ben gaat super kort langs de boei en we kruisen de rivier, terug naar de oude havens.

Bij Tropicana schieten we de oude havens in en bij de Spanjaardbrug over het Haringvliet staan de EPZ supporters met een spandoek HUP EPZ en dat hebben we toch nodig, we kakken wat in. De Leuvenhaven uit en het laatste pittige stuk door het DEMO gebied met veel schepen, golfslag, lawaai en collega sloepen die de eindsprint inzetten.
Maar helaas er is oponthoud geweest, waarbij de super snelle sloepen 10 minuten moesten stoppen.H et kunstje van de super ferry de Pride of Hull (lxbxh 215x40x35 m!!!!) draaien op de rivier in het DEMO gebied voor de Erasmusbrug is te laat gestart. De Pride of Hull is nog bezig zijn rondje dwars op de rivier te draaien en de wedstrijd wordt stilgelegd. De finish was einde Leuvenhaven, dus het laatste stuk hebben voor niets gesprint. Maar we hebben lekker geroeid, het was een prachtige dag en in Rotterdam, altijd iets bijzonders! 4e plaats in onze 3e klasse heren en overall van de 33 herensloepen 16e .

Als sportieve EPZ-er is dit prachtig om mee te roeien en te ervaren, dus als je dit wat lijkt, om te doen, kom naar de open middag as zaterdag 14 september in de jachthaven de Oostwatering bij Veere en ervaar het roeien bij EPZ.

Groeten,

Cees Lavooy (SB boegroeier met pensioen in zicht!)
 

Foto's van Roel Verdam en Annemarie de Boer (EPZ Fotoclub) 

Heb je zelf ook leuke foto's van de Maasrace, dan kun je ze mailen!