Visreis Noorwegen

EPZ VISCLUB: VERSLAG VISREIS NAAR HELLESOY IN NOORWEGEN

Na een voorbereidingstijd van ruim een jaar was het dan zo ver, woensdag 12 juni 2013, om 18:30 uur vertrokken wij per zeer luxe 30-persoons touringcar richting Noorwegen.

Wij wisten al wel dat de bus weinig bagageruimte had. De extra dozen en kisten met proviand en de visspullen namen zoveel ruimte, dat er nog veel bagage op en onder de stoelen in de bus geplaatst moest worden. Het was een hele puzzel, maar het ging er allemaal in. De bus lag wel heel stevig op de weg volgens de chauffeur.

Net voorbij Osnabrück kwam onze vaste chauffeur op de bus om verder de reis met ons mee te maken. Na de chauffeurswissel vervolgden wij onze reis en reden wij over rustige snelwegen naar Hirtshals in Denemarken. Het was voor sommigen een lange nacht met weinig slaap. Ruim op tijd kwamen wij bij de inscheepplaats van de veerboot naar Bergen aan. Het inchecken verliep vlotjes en om 13:00 uur vertrokken wij exact op tijd richting Noorwegen. Aan boord zocht bijna iedereen na de lunch zijn hut op om een paar verloren uurtjes van de nacht ervoor in te halen. ’s Avonds was iedereen weer present om te genieten van het fantastische Scandinavische dinerbuffet. Na het diner nog even nazitten in de bar en dan heerlijk slapen. Geen zeezieken gehad. Degenen, die zich katterig voelden werden geholpen met een Belgische “wonder”-zeeziektepil. Vrijdagochtend kwamen wij aan in Bergen, Noorwegen. Na een goed ontbijt reden wij de boot af op weg naar Hellesoy. Na ruim een uur rijden door en over de schitterende eilandjes kwamen wij daar aan, letterlijk aan het eind van de weg.

Hier werden wij verwelkomd door de verhuurder van de huizen en de visboten. Na een kop koffie en de officiële plichtplegingen werden wij naar onze tijdelijke onderkomens begeleid. Wij werden aangenaam verrast door de mooie ligging van de typisch Noorse huizen aan het water. Onze visboten lagen keurig afgemeerd aan de drijvende steigers bij de huizen. Elke boot voorzien van een binnenboordmotor en uitgerust met een positieplotter, dieptemeter en fishfinder.

Om alles vlot en netjes te laten verlopen was vooraf bepaald wie in welk huisje verbleef en waren er schema’s gemaakt voor de kookbeurten, corveediensten en het onderhoud van de visboten. Na het uitladen van de bus en het plaatsen van de bagage en proviand in de huizen werd al snel de eerste hengel vanaf het terras (!) uitgegooid en werd de eerste vis gevangen. Vooraf aan het varen werden eerst twee belangrijke zaken afgesproken waar streng aangehouden diende te worden, waren: altijd twee boten bij elkaar in de buurt en terugvaren als iemand zich niet prettig voelde. Voor de eerste visdag gingen wij er van uit, dat er een visgids mee zou gaan, maar door gebrek aan communicatie en misverstanden is dat er niet van gekomen. Nu moesten wij, zonder enige ervaring en kennis van de wateren, zelf het een en ander ontdekken.

Na de lunch werd voor de eerste keer uitgevaren om de boten en het visgerei uit te proberen. Iedere visboot had zijn eigen vaste schipper en bemanning, naar later bleek op iedere boot een goede mix van ervaring en beginners.

Afgesproken werd dat voor het gezamenlijke avondeten alle boten weer terugkwamen. Daar het midzomer was, werd het nooit echt donker en kon er na het avondeten nog tot laat gevist worden. Ons geluk was, dat wij een echte chef-kok in ons midden hadden. De voortreffelijke diners werden in korte tijd bereid en opgediend. Het ontbijt werd in ieder huisje afzonderlijk gehouden.

De visdagen werden, afhankelijk van het weer, doorgebracht op de wateren binnen de fjord of op de Noordzee. Er werd op de verschillende locaties redelijk veel vis gevangen variërend van kleine koolvis tot grote kabeljauw. Voor Jan Lous was er op de eerste visdag al een groot succes. Zijn grote wens ging in vervulling. Hij ving nl. een zeeduivel, waardoor zijn visreis al niet meer stuk kon! De wateren rond Hellesoy staan bekend om vooral koolvis en pollak. Deze werden dus ook veel gevangen. Dagelijks na terugkomst werd de vis gefileerd en in de diepvriezers bij de huizen gelegd. Er is niet alleen veel vis gevangen, maar ook veel soorten, zoals o.a. schartong, zeewolf, schelvis, leng, kabeljauw en lom.

De laatste avond van ons verblijf werd ter afsluiting van de fantastische visweek een barbecue gehouden. Op de roosters uiteraard ook onze eigen gevangen vis. Na het eten werd alvast de nodige bagage in de bus geladen. De diepgevroren vis werd pas vlak voor vertrek in het bagageruim gezet.

Vrijdagochtend om half acht stapten wij in de bus voor het begin van de lange reis naar huis. Na een lange boottocht en dito busreis arriveerden wij zaterdagavond half tien in Borssele. Een mooie ervaring rijker.

 

Een deelnemer