08/09/2015 - 13:30

3e prijs Dolfijn

Zaterdag 5 september was het weer zover; De Maasrace voor roeisloepen tijdens de wereldhavendagen in Rotterdam.

De Maasrace neemt een bijzonder plek in binnen het sloeproeien omdat dit de enige race is waar alle sloepen gelijktijdig worden gestart ter hoogte van de Erasmusbrug. Deze massale start en de drukte van de wereldhavendagen zorgen voor een mooi spektakel op het water. En de Dolfijn met zijn bemanning was erbij

We werden om 13.00 weg gestart met lichte regen en een felle stroom tegen van ca. 4 km/h. Dat was hard werken voor de bemanning. Voor de stuurman is het zaak om tussen alle andere sloepen zo gunstig mogelijk te varen tov de stroom. Maar onder deze toch wel zware omstandigheden is de Dolfijn met zijn bemanning op zijn best. We roeiden zelfs enkele sloepen voorbij. Na de Brienenoordbrug komt het keerpunt. Tussen de voorbij varende binnenvaartschepen oversteken naar de andere wal en onder de brugklep door op naar de finish. Nu kregen we de 4 km/h stroom mee. Maar wie denkt dat het dan minder zwaar wordt heeft het mis. We kregen een felle wind tegen van ca. 4 a 5 bft. En dan wordt het worstelen tegen de wind in plaats van tegen de stroom. Maar de Dolfijn met zijn roeiers lieten zich niet inpakken. Met deze getrainde ploeg kunnen we dit gewoon aan. Na het voormalige Tropicana roeiden we de oude havens in. Eindelijk iets minder wind en minder golfslag. Een korte tijd om als roeier te herstellen en tevens voor te bereiden op het laatste stuk. Vanuit de Leuvehaven weer de nieuwe Maas op. En dan begint de laatste anderhalve kilometer. We varen dan door een demonstratie gebied met rondvaartboten, stoomboten, passagiersboten en sleepboten. Zelfs helikopters van de marine vliegen over. Dit alles veroorzaakt veel golfslag. De Dolfijn stuitert alle kanten op. De roeiers kunnen amper hun riemen in het water krijgen. De stuurman heeft moeite met de koers. Maar we redden het. En dan de finish in de St Jobshaven na 1 uur en 59 minuten roeien. We hebben het weer maar gedaan. Je komt jezelf als roeier tijdens de wedstrijd ongeveer 3 keer tegen. Maar na de finish kom je als roeier onder het genot van een drankje en een hapje vooral elkaar als team weer tegen en worden de ervaringen gedeeld.

En dan op naar de roeiersmaaltijd en de prijsuitreiking in de personeelskantine van het Haven en Transportcollege We werden verwend door de organisatie met een heerlijk bord pasta om weer op krachten te komen. Toen kwam de kers op de taart of de kroon op het werk of hoe je het ook maar noemen wil. Tot onze grote verrassing werden we beloond voor al ons zwoegen met de 3e prijs in de 3e klasse heren.

Wil je dit ook meemaken wordt dan lid van roeiteam de Dolfijn. Informatie bij Jan Sinke (6265) of Kees Suurmond (6779)

 

Jan Sinke

Leerling stuurman van de Dolfijn