10/09/2014 - 07:30

Sloeproeien Maasrace 2014

Op zaterdag 6 september roeide het sloeproeiteam weer de Maasrace in Rotterdam. 

Dolfijn weer als een vis in het water

Op zaterdag 6 september heeft de EPZ roeisloep de Dolfijn zich weer laten zien op de Wereldhaven dagen in Rotterdam. De unieke spectaculaire start voor de Erasmusbrug met een 50 tal sloepen gelijktijdig, bezorgt de stuurlieden van alle sloepen een extra kik met een beetje stress! Maar daar heeft interim stuurman Paul zeker geen last van.
 
Voor de start
Taktische bespreking voor de start
 

Film van de Maasrace 2014 van Leon Boot

Zeeslepers, coasters, containerschepen, baggervaartuigen, havensleepboten, powerboaten, marine vaartuigen, (oa. Karel Doorman ende duikboot Bruinvis) helicopters zelf de grootste ferry van P&O de Pride of Rotterdam draaide zijn rondje dwars over de rivier. Geweldige sfeer en van alles te zien! Normaal wordt er bij een wedstrijd met 2, 3 of 4 sloepen om de minuut gestart, maar in Rotterdam pakt men dit massaal aan. Alle verkeer op de drukke rivier, waarbij de beroepsvaart normaal doorgaat, de demonstraties van diverse schepen in allerlei groottes en specialiteit te zien zijn, wordt stil gelegd voor de start van de sloepenrace.
 
 
Het starten ging niet helemaal goed, omdat het opkomende water de sloepen te ver naar voren dreef en startschip de kudde niet achter de startlijn kon krijgen. De “interim stuurman Paul” van de Dolfijn lukte het wel om voor de startlijn te blijven met het nodige “strijkwerk”, maar een 10-tal sloepen hadden al wat meters gepakt. Maar dat is de charme van Rotterdam! 
Voor stroom ging het lekker met een super lange slag richting de Brieneroordbrug, heerlijk dringen, ritsen is een onbekend begrip en zelf een sloep “Het  Sloepweesje” drukte ons bijna op een boei. Na wat riem gekletter en krachtige termen waarbij de “foute stuurman” op zijn geklungel werd gewezen, speerden we naar de keerboei bij het kunstenaars eiland voor Brieneroord. 
Het oversteken van de rivier voor de terugtocht ging lekker vlot, maar terug ging het wat minder, vééééél minder zelfs!! Er staat nog een stevige vloedstroom en we gaan maar stapvoets voort. Dat er veel stroom staat, is te zien bij de meerpalen en steigers, het kolkt daar lang de palen. Ook krijgen we steeds meer last van korte maar venijnige golven. Er lopen er zelfs een paar midscheeps in de sloep. Fototoestel, krentenbollen, suikertjes, zelfs je kussentje en broek lekker zeiknat. En ….. dat geeft blaren op je kont!!!!   
Een aantal ter plaatse goed bekende sloepen kruipen erg dicht onder de wal en varen zelfs aan de walkant en onder de loopsteigers langs gemeerde binnenvaarders. Dat is niet toegestaan, maar wel effectief! We zitten helaas in het hart van de stroom en kruipen langs de binnenvaarder. Als we de afgemeerde binnenvaarder voorbij zijn, liggen de sloepen die we net met moeite gepasseerd zijn voor ons.
 
 
Tropicana wordt gepasseerd, maar het blijf hard werken om voorruit te komen. De slavendrijver in de stuurman wordt wakker en dat geeft resultaat. Maar het gaat verder, Boompjes, Willemskade, Westerkade, Parkkade, de sloep loopt lekker. We halen zelfs nog een paar sloepen in. Na passeren van de Erasmusbrug gaat de sloep weer wat lopen, maar de golven worden heftiger zeker omdat de opgeworpen hekgolven tegen de kant slaan en extra hoog worden. Maar dat is de kers op taart, worstelen om je riem in het water te houden, regelmatig een misslag, golven en dus een slingerden sloep, waarbij de stuurman zich extra schrap moet zetten, het publiek dat meeleeft met de roeiers, schepen die even extra de scheepshoorn laten horen. Zelfs is er een stoomboot met een stoom aangedreven pierement. Wel is te horen dat de WTK-er nog niet zijn certificaat heeft, maar de melodie is te herkennen.
Nog een kort sprintje en we worden afgeklokt bij de Jobshaven op een geroeide tijd van 1:33:33 uur. In de eindklassering komen we op de 32e plaats, maar het was weer een heerlijke roeiwedstrijd.
 
 
Best wat zwaarder door de zware vloedstroom en veel golven, maar na een biertje is alles vergeten en door de goede training is ieder zo gerecupereerd. We kranen vlot en naar nog een biertje en de roeiers maaltijd die we echt verdiend hebben. Meer dan 200.000 bezoekers zagen de Dolfijn langs komen. Waar maakt men zoiets mee…….alleen in Rotterdam. 
 
Wil je dat ook roeiend meemaken, bel even naar Paul Jacobse of stuur een mailtje.  
 
Groeten, Cees Lavooy (Tijdelijk roeidienst van Buro ABP-Penionado!)